Musikk i fengsel og frihet (Miff) gir kvinner og menn som soner eller som har avsluttet soningen sin, muligheten til å utfolde seg musikalsk under veiledning av en musikkterapeut eller lærer. Flere Miff-band har vært innom Øvingshotellet opp gjennom årene og ett av disse er Venjas Harem som har sine faste øvelser her. Enkelte av bandmedlemmene har flere timers reisevei inn til Oslo, men møter likevel trofast opp hver uke. Noe som sier mye om hva tilbudet betyr for dem.
Initiativtaker Venja Ruud Nilsen ble inspirert til å lansere et musikktilbud for kvinner i soning etter en spillejobb hun og bandet Gaya gjorde i Bretveidt kvinnefengsel i 1991. 26 år senere har prosjektet forlengst blitt landsomspennende med et tilbud på 25 soningssteder, og er nå en del av voksenopplæringstilbudet til Musikkens Studieforbund. Venja har skrevet masteroppgave om prosjektet og ble i høst tildelt Kai Zahls Ærespris for sitt banebrytende arbeid.
Når vi kommer innom øvingsrommet denne kvelden er det ikke bare Venjas Harem vi møter, men også avgangselever fra TV Skolen på Lillehammer. De skal følge damene over en lengre periode denne våren for å dokumentere hvordan det er å være kvinnelig innsatt i Norge. Ett av bandmedlemmene, Aina, var også å se i Trygdekontorets dokumentar om kvinner som soner i fengsel, vist på NRK tidligere i år.
Aina og resten av medlemmene i Venjas Harem er allerede i full gang med å øve inn en ny låt når vi ankommer øvingsrommet. Låten Goodbye er skrevet av gitarist og vokalist Bente og handler om en tidligere kjæreste som nå er gått bort. En noe redusert besetning denne kvelden til tross; man kan ikke å unngå å bli preget av den såre teksten om savn og hjelpesløshet, fremført så ærlig som bare en «som har vært der» kan formidle det.
She wants to live, but in a short while,
I’m scared she will be gone.
The only thing she claims is a place,
where she can close the door, and call it home.
But they have made their decision.
They are to proud to turn around.
It’s like their only mission is to keep her down.
***
She wanted a place where she could close the door,
and now that is all she got.
I Venjas Harem er alle velkommen, uavhengig av musikalsk bakgrunn og erfaring. Øvelsene ledes av Vanja selv eller kollega Bente Mari Mortensen (ikke tilstede denne kvelden), men Venja understreker at alle medlemmene bidrar med innspill og forslag. De lager stort sett all musikken selv og har spilt inn en CD, Toner fra en Celle, i forbindelse med markeringen av 25 år med musikkundervisning på Bretveidt kvinnefengsel.
Venjas Harem spiller konsert på Røde Kors’ nettverkshus på Sandaker tirsdag 10. april.