Kategorier
Ukategorisert

Månedens øver: Svarte Svingende

Hver uke, sommer som vinter, tropper de seks karene i Svarte Svingende opp til sin faste øving på ensemblerom 417. Ambisjonsnivået er i følge dem selv tilpasset gjennomsnittsalderen til medlemmene i bandet: «Vi satser på å være Morgendagens Band, for i overmorgen kan det være for sent.» Vi tok en tur innom øvelsen i forrige uke og ble umiddelbart satt i sommerstemning, selv om tett snødriv utenfor vinduet gjorde sitt ytterste for å minne oss om at vi fortsatt kun er i årets første vintermåned.

Nesten så man kjenner solstrålene varme, gitt! Hva heter sangen?
– Denne låta heter Livet Med Ro, og er en av flere sommerhit’er som de færreste har hørt. I teksten stilles blant annet det eksistensielle spørsmålet: «Kom vi mennesker egentlig til jorden for å alltid holde på med no»?

Spiller dere i hovedsak egne låter?
Ja, vi spiller for det meste egenkomponerte sanger og med norske tekster. Opp gjennom årene har vi samlet på oss over sytti egne låter, så vår «backlist» er fyldig, kan man si. Når bandet spiller ute kan det imidlertid også dukke opp en og annen gammel revyvise, en halvgammel pop-låt og et par bossanova- og jazzklassikere i vår tolkning. Men det er alltid med norske tekster, der er vi helt konsekvente.

Hvordan begynte det og hvem er medlemmene i bandet?
Nå har vi holdt på med dette bandet i over 25 år, så det er litt vanskelig å huske hvordan det hele startet, men vi begynte vel med å spille swingjazz etter å ha gått lei av rock og blues. Det var det veldig få som gjorde på den tiden. Et annet motiv var å synge jazz på norsk. Vokalisten vår Jon Husø og gitarist Terje Emberland har i grunnen spilt sammen siden 1972, blant annet i new wave-bandet Caligaris Kabinett og Tor Ulvens Bluesband. Vår saksofonist Anders Brunland har en proff-karrière bak seg og har spilt med Weld, Oslo Fluid og diverse storband, samt, ikke minst, HMK garde (begge majestetene). Bassist Lars Grytli startet i bandet Advent og har senere vært med i diverse blues- og rockeband. Vår trommeslager Arne Forsgren har spilt og spiller i en rekke band, blant andre Fra Ola Narr, Rag ‘n Bone, Troia, Tombstones og Blåregn. Sistnevnte trakterer for øvrig også bongos, congas, djembe og et utall perkusjonsinstrumenter som bare han kjenner navnet på.

Sjangermessig – hvor vil dere si at dere befinner dere?
Spørsmålet er vanskelig å besvare, siden noen av våre låter høres ut som de er skrevet til en revy eller lettbent filmkomedie på 1950-tallet, andre lyder som bop- elle cool-jazz, mens andre igjen har preg 1970-talls progrock. I sentrum står vel en slags jazz med vise- og pop-elementer, men vi streifer også innom både folkemusikk, blues og country, ja til og med ska. I det siste har vi også fått kjærlighet for finsk tango. Hvilken musikalsk sjanger vi låner fra, avhenger mye av hva teksten skal uttrykke. Uansett får alt et umiskjennelig Svarte Svingende-preg.

Hvordan blir så en umiskjennelig Svarte Svingende-låt til?
Enkelte ganger er det noen som kommer med en melodi og noen tekststrofer som så blir «jammet» ferdig eller ferdigstilt over en øl etter øving. Men en god det av låtene er også skrevet kollektivt helt fra grunnen av. For oss er tekstene det mest sentrale. Ordene står ofte i kontrast til musikken. Mens melodiene som oftest svinger seg muntert inn i øregangene, uttrykker tekstene gjerne tungsinn og melankoli, ironi og nostalgi. Men de er nesten alltid preget av en god porsjon humor.

Og hvor kan man høre Svarte Svingende fremover?
De første spillejobbene blir på Bare Jazz i vår og Herr Nilsen tidlig i september, men vi har også en formiddagsopptreden på Holocaust-senteret på Bygdøy søndag 15. april, samt en snarvisitt til Telemark i juni.

Hør Livet Med Ro på Spotify