Kategorier
Ukategorisert

Månedens øver: Schous Art Camp

Rundt disse tider stilner det gjerne noe i gangene på Øvingshotellet: Folk har tatt seg en velfortjent ferie fra jobb og pause fra daglige rutiner, band og artister har gjennomført sine siste preproduksjoner før festivalsesongen og sol og varme lokker mennesker opp og ut i verden. Det er derfor alltid trivelig når Schous Kulturbryggeri hvert år i slutten av juni får besøk av en gjeng kreative barn og unge som har satt av en uke til intensiv jobbing med favoritthobbyen sin, enten det er dans, animasjon, film eller musikk. Schous Art Camp arrangeres i regi av Oslo musikk- og kulturskole, og vi tok en prat med Mattias Krohn Nielsen, som har ansvar for bandkurset på Øvingshotellet.

Hva er en Art Camp?  Hvem er dere som underviser?
Tanken bak Art Camp er nok å gi barn og ungdom en flying start på sommerferien, mens foreldrene fortsatt lengter etter fellesferien. I OMKs lokaler på Schous er det kurs i dans, teater, animasjon, video og grafikk, mens bandkurset foregår på Øvingshotellet. Ikke alle sommerleire må foregå på en øy med fuglekvitter og badebukse: Vi har det veldig fint innendørs på Øvingshotellet med langbukse og høy bandlyd!
Bandlærerne er pianist Kristian Wentzel, gitarist Stine Lindseth, gitarist Eirik Berg Svela og meg selv som også spiller gitar. – Altså en relativt gitartung gjeng i år, men felles for oss alle er at vi har lang banderfaring i et bredt sjangerspekter: Fokuset ligger ikke på våre instrumenter men hvordan man spiller i band.
Vi velger å være på Øvingshotellet fordi det er bra utstyr, fine lyse rom og ting er på stell. I tillegg er det i nærheten av OMKs lokaler på Schous der de andre aktivitetene foregår, slik at ArtCampere kan møte hverandre i lunch- og utepausene.

Lek i pausene er en del av moroa.
Lek

Hvem er det som melder seg på Art Camp?
Dette er både elever som allerede går på Oslo musikk- og kulturskole, men også barn/unge som ikke gjør det. I år er det 17 elever påmeldt, fordelt på fire band. De spiller trommer, bass, gitar, tangenter og synger. Som regel er det flest gitarister, og i år var det bare én som hadde meldt seg på på bass. Det trengs åpenbart litt rekruttering av unge bassister i Oslo for tiden! I bandene uten bassist blir det enten lærerne som må trå til, eller så melder noen av gitaristene seg til å prøve seg på bass på en låt eller to.
Det er alltid gøy å følge de unge i løpet av uka: Det er alltid noen åpenbare talenter som mestrer sitt instrument til fulle, noen lager kjempefine låter, mens andre knekker noen koder og får en super utvikling gjennom uken.

The Limes i aksjon: Alvaro på trommer, William Emil på bass, Eira og Sindre på gitar – alle på sang. Lærer Mattias er imponert over de kreative unge som i løpet av uken har skrevet en helt ny låt som handler om fordommer: «No One Catches».
The Limes

Hvordan har dere jobbet denne uken?
Dette er en veldig praktisk uke, og vi bruker aller mest tid til å spille i band. For å hvile ørene og møte de andre bandene har vi også større grupper der vi tar for oss bandteori og samspill, effekter og scenetrening: Type «Stå nærme sang-mikrofonen», «feedback skjer når..», «sånn kveiler du en xlr» osv. I tillegg hører vi på musikk og snakker om hva vi hører.
På siste dag er det «Hentekonsert» i preproduksjonslokalet, der familen kommer og får høre noe av det de ulike bandene har jobbet med i løpet av uken. Det er et bredt spekter i hva som har blitt jobbet med: I tillegg til låter av Jimi Hendrix, James Brown og Amy Winehouse, har det blitt skrevet noen splitter nye låter. Bandet jeg har jobbet med satte seg tilogmed ned å skrive tekst til en låt de hadde jobbet med. En utrolig vanskelig oppgave å gjøre i plenum, men veldig morsomt! Jeg hørte forresten et rykte i en lunchpause om at det ene bandet jobbet med en bandversjon av Griegs A-moll konsert. Muligens var dette ei skrøne, men jeg vet isåfall ikke om jeg gru-gleder meg eller bare gleder meg hvis det er sant!